Let's build your brand (in Dutch)

Creatief talent is er in overvloed. Dat merken we elke dag bij MARNIX and ALLY. Jonge labels charmeren ons dagelijks met hun enthousiasme, passie en creatieve visie. Mode- en lifestyle labels met een geweldig concept, klaar om de wereld te veroveren.

Doen ze dat allemaal even succesvol?

“We zien heel sterke verhalen met bijhorende strategieën, maar het is soms ook anders. Jammer genoeg komen de geweldige collecties en producten niet altijd tot hun recht op de markt. Een duidelijke merkstrategie en een helder merkverhaal zijn vaak te weinig uitgewerkt. Laat dat net ingrediënten zijn die nodig zijn om een sterke doorstart te maken”, zegt Katherina Kitsinis, merkstrateeg bij MARNIX and ALLY.

Brand Builder
Bij M and A zijn Belgische jonge labels altijd een focus geweest. Als eerste PR bureau namen we de lead om Belgische fashion merken met een persoonlijke PR approach meer in de aandacht te brengen.Vanuit die ervaring, expertise en netwerk hebben we het Brand Builder traject in het leven geroepen, die jonge labels begeleidt in hun road to succes.

Brand ID
First things first. Bepaal je merkwaardes. Dat zijn de bouwsteven van je merkidentiteit. Dankzij merkwaardes blijf je relevant, gefocust en onderscheidend. Wil je een nieuw label uitbouwen, of een bestaand label laten groeien? Dan sta je best lang genoeg stil bij deze fase. Ze vormen immers de basis. Het kader waarin alle toekomstige strategische keuzes moeten passen. Best een duurzaam kader, niet onderhevig aan de grillen van trends.

Overigens. Dit geldt niet enkel voor startende merken. Ook labels met al wat jaren op de teller doen er goed aan om regelmatig terug te grijpen naar de basis van hun merkidentiteit. Ligt de focus nog juist? Is dit in lijn met mijn merkstrategie?

Wat is een merkverhaal?
Het merkverhaal is de boodschap die je extern communiceert. Je zoekt dé connectie met jouw publiek. Het moet er écht op zitten. “Jonge labels leven vaak in hun eigen creatieve bubbel. Hun eigen leefwereld als referentie. Dat is begrijpelijk, maar gevaarlijk. We prikken die bubbel graag open. Nadien kan pas wisselwerking ontstaan met de leefwereld waar je net meerwaarde wilt bieden. Dat is dé manier om de juiste klanten te bereiken. Zelfs de klanten die je anders links zou laten liggen”, aldus Katherina Kitsinis.

One-(wo)man show?
Beperkte mankracht en een laag budget. Herkenbaar? Dat zijn inderdaad twee redenen waarom jonge labels moeilijk een echte groei realiseren. Jonge labels zijn vaak een one-(wo)man show. En toch. Het is cruciaal om te investeren in de juiste expertise. Knowhow die helpt om een échte merkstrategie uit te bouwen en het proces van groei met de bijhorende doelstellingen sneller te realiseren.

“Géén mega budgetten of onhaalbare strategieën”, aldus CEO An-Katrien Dullers. “Wel een professioneel klankbord. Een expert die zich inleeft in de passie van het merk en het begeleidt naar de volgende stap in een groeistrategie. Dat gebeurt procesmatig met de juiste bouwstenen. Géén grote sprongen, maar wel juiste stappen.“

De kracht van een netwerk
Een merk bouwen doe je niet alleen. Iedereen, vooral jonge labels, hebben nood aan een sterk professioneel netwerk. Een introductie bij het juiste publiek is belangrijk. Een lancering in de media mag je niet vergeten. En door samenwerkingen op poten te zetten met - op het eerste gezicht - niet voor de hand liggende merken, vergroot je je markt. Kruisbestuiving in het kwadraat.

“Door te starten met het brand builder traject kreeg ik ineens structuur, het juiste professioneel netwerk en een persoonlijk klankbord. De nodige ervaring, expertise en passie gaven me inzicht om de volgende groeistappen te nemen voor Wolvis.”, aldus Griet Depoorter zaakvoerster van Belgisch fashion label WOLVIS.

Een proces
Het bouwen van een merk is een proces. Daarom bestaat het BRAND BUILDER traject uit verschillende fases. De brand scan zorgt ervoor dat we eerst inzicht krijgen in de huidige situatie en de (persoonlijke) ambities van het merk. We zetten de merken hier ook zelf aan het denken aan de hand van een gezamenlijke mapping sessie. De coaching sessies dienen dan weer als klankbord om hun te begeleiden in het proces en strategie om te groeien als merk.

Het is een programma die in nauwe samenwerking gebeurt met het label met als doel om jonge labels inzicht te geven en wegwijs te maken om de volgende groeistap te nemen als merk. MARNIX and ALLY wil hier de professionele sidekick zijn.


We geven hier graag ook een tipje van de sluier mee over de andere twee strategische merktrajecten die we aanbieden bij MARNIX and ALLY.

Met de BRAND BOOSTER geven we letterlijk een boost aan het merk om ze naar een hoger niveau te tillen. We zoomen in het op het merk, en haken in op opportuniteiten die het merken laten groeien om uiteindelijk een unieke positie in te nemen op de markt zodanig dat ze relevant en betekenisvol blijven. Een must als je connectie wil blijven houden met jouw bestaande en potentiële klanten.

De BRAND SCALER zorgt er weer voor dat we merkstrategieën uitzetten om te schalen als merk op marktniveau of ter uitbreiding van jouw doelgroep en verkoopkanalen. We werken hier rond internationalisering, digitalisering of het uitwerken van retailstrategiëen.


Jouw merk naar een hoger niveau tillen?An-Katrien Dullers
CEO - PR & Communication
an-katrien@marnixandally.com

Katherina Kitsinis
Brand expert
katherina@marnixandally.com